Kies uw stad

Recensies

Wat vonden de restaurateurs van Ontdek Culinair Nederland

bekijk de reacties

Wat vonden de deelnemers van Ontdek Culinair NederlandOntdek Culinair Delft heeft mijn gevoel voor Delft voorgoed veranderd

 

Mijn vriendin en ik liepen al een poosje rond met de vraag: ‘Wie gaan we nou eens twee kaartjes cadeau doen voor de Ontdek Culinair Delft van september?’ We hadden van horen zeggen dat het een leuk evenement moest zijn, vooral voor mensen die Delft nog niet zo goed kennen. En aangezien wij allebei al een leven lang in Delft wonen en overal hebben gegeten, hadden we het idee dat de culinaire wandeling in de nazomer niet echt iets voor ons zou zijn. Gelukkig liep ik een paar dagen voor de bewuste datum Ed Hoogendijk tegen het lijf. Mijn altijd super enthousiaste vriend hoorde mijn verhaal aan en riep tegelijk verbaasd en licht wanhopig uit: ‘Niks voor jullie!? Hoe kom je dáár nou bij, het is JUIST leuk voor jullie omdat je Delft eens van een andere kant ziet! Doe het nou maar gewoon, het is fántástisch!’ Aangezien Ed met zijn overtuigingskracht in staat moet worden geacht om middenin de Sahara een bloeiende handel in duikuitrustingen op te zetten, besloten we de ongelijke strijd maar niet eens aan te gaan. We deden mee. Gelukkig, want Ontdek Culinair Delft is een regelrechte eyeopener voor iedereen die van heerlijk eten en prachtige historie houdt. We wisten al wel dat de Delftse horeca van een hoog niveau is. En dat de binnenstad met al die bijzondere panden en locaties een ‘plaatje’ is. Maar de combinatie is – mede dankzij het prachtige weer - absoluut fantastisch! Wat ons om te beginnen opviel was dat veel van de tweehonderd deelnemers aan Ontdek Culinair Delft toch van buiten de stad kwamen. Ik hoorde mensen namen noemen als Maassluis, Maasland, Schipluiden, Rotterdam, Amsterdam, Krimpen aan den IJssel en zelfs waren er gasten vanuit Zwitserland en Duitsland naar Delft gekomen. Speciaal voor Ontdek Culinair Delft? Ja, speciaal daarvoor. En al meteen bij het startpunt begreep ik waarom.


Onze culinaire wandeling voor het voorgerecht begon bij “Bistro de Pijpenla”.

Bij aankomst, in het historische pand, werden we door de chef-kok verwelkomt met een verrukkelijke witte wijn en daarbij een mandje ovenvers stokbrood met passende garnituren. Het voorgerecht bestond een heerlijke loempia van bospaddenstoelen met een siroopje van Aceto Balsamico. De bistro was goed gevuld en er heerste een gezellige sfeer en we hebben genoten van een topservice. Bedankt en tot ziens!

 

Tussen de gerechten door hebben wij genoten van de prachtige stad Delft en daarbij behorende routebeschrijving waar wij dingen hebben gezien en meegemaakt waar wij als trouwe Delftenaren het bestaan niet van afwisten.

 

Na onze historische wandeling arriveerden wij  voor het tussengerecht bij “’t Boterhuis”.      Er werd ons voorgegaan naar de kelderruimte, waar al heel wat gasten aanwezig waren. Wij kregen een romantische plek aangewezen bij het raam, vlak langs de gracht.De eigenaresse voorzag ons van een heerlijke witte wijn en water. Door het vriendelijke personeel werden we goed verzorgd. Het gerechtje wat werd geserveerd, bestond uit een mooi stukje gegrilde vis met een beurre blanc. Daarbij smulden we van de bijbehorende ratatouille en dun gesneden stokbrood. Vervolgens weer in de benen voor ons volgende adresje. Dag allemaal!

 

Op weg naar ons hoofdgerecht bij “Moodz eten&drinken” hebben we weer genoten van de prachtige binnenstad. Bij binnenkomst  werden we getrakteerd op een hartelijke ontvangst van de gastheer en zijn vriendelijke personeel. In het mooie en ruime restaurant heerste een rustige gezelligheid, omdat iedereen al zat te genieten van al het lekkers wat er was voorgeschoteld. 2x vis en 2 x vlees, mochten wij van tevoren doorgeven, maar wat krijg je dan? Het malse vlees was geweldig bereid, de naam van de vissoort weten we niet meer, maar dat het mooie hoofdgerechten waren, weten we wel! De bijgerechten waren trouwens ook heerlijk en ruim voldoende.

Zo, dan blijft het dessert nog over, last best?!

 

Een rustige wandeling bracht ons 10 minuten later bij “Le Mariage”, een restaurant met een moderne en ontspannen uitstraling in het oude centrum van Delft. De andere deelnemers hadden intussen boven in “The Bounge” plaatsgenomen. The Bounge is de ruimte boven Le Mariage die gebruikt wordt voor feesten en diners voor groepen. Een leuke afsluiter voor deze dag. Weer een warm welkom! Dit keer door eigenaar Ed, die ons naar boven begeleidde en ons voorzag van een vorstelijk dessert met een bijpassende dessertwijn.


Het was een gezellige drukke sfeer, omdat iedereen zijn ervaringen van de avond met elkaar wilde uitwisselen, erg leuk en gezellig. Maar we zijn nog niet klaar!


Op zo’n prachtige avond konden we buiten op het dakterras nog even natafelen, daar zeggen wij geen nee tegen! Op eigen kosten hebben we er nog een uurtje aan toegevoegd.


En toen… Ja, toen was het alweer elf uur in de avond en kwam Ontdek Culinair Delft tot een eind. We speelden nog even voor gids, door enkele van onze reisgenoten naar wat leuke plekken te loodsen voor een afsluitende borrel en toen klommen we maar weer eens op de fiets richting huis. Ik moet zeggen: toen ik Delft via de Oude Delft verliet en door de Irenetunnel richting Voorhof reed, had ik even een gevoel van ‘er is iets veranderd…’ En zo is het ook wel. Natuurlijk, ik ken zo’n beetje elke steen en stoeptegel in de stad. En je hoeft me ook niet te vertellen waar ik lekker kan eten en drinken. En toch is er iets veranderd. Dankzij Ontdek Culinair Delft gingen mijn vriendin en ik voor een paar uur terug in de tijd. Terug naar een periode zonder smartphones, zonder auto’s, zonder tram, bus en trein zelfs. Een tijd waarin de binnenstad van Delft qua oppervlakte hetzelfde was, maar op alle andere vlakken totaal verschillend van nu. Een heerlijk gevoel. Ik had niet verwacht dat ik, als toch al trotse Delftenaar, die positieve ‘anders’-ervaring zou krijgen. Los van alle andere ooh’s en aah’s die ons overkwamen, is dat voor de organisatie misschien wel het mooiste compliment…

 

© 2009-2017 Ontdek Culinair Nederland

view this site in English