Kies uw stad

Wegens omstandigheden kan de Winter Wonder Wandeling 2015 niet doorgaan!


Uiteraard Hopen wij u in 2016 weer te mogen ontvangen.

Tot onze grote spijt kan Winter Wonder Wandeling 2015 niet doorgaan.
Wij zullen er alles aan doen om er in 2016 weer een onvergetelijk spektakel van te maken.
Hieronder kunt u zich alvast inlezen wat u dan te wachten staat.

TOT 2016!!
Zie hier de Film van de Winter Wonder Wandeling 2014:

http://www.youtube.com/watch?v=4c0BkZwh5ik&feature=youtu.be


De Winter Wonder Wandeling was afgelopen jaar weer een groot succes met zeer tevreden gasten en het personeel, dat verkleed was, zorgde ervoor dat niemand met honger of dorst weg ging.  Het vervoer tussen de locaties in paardenkoetsen, met bootjes of onder begeleiding van een brassband door de straten en grachten van Delft was een waar spektakel. En gelukkig ook dit jaar weer te reserveren.


Hoe werkt het?

Wanneer u reserveert, plannen wij voor u een persoonlijke culinaire reis door Delft, waarbij u vier deelnemende restaurants/musea bezoekt: één gang per restaurant/muea. Wélke volgorde van restaurants/musea dit precies zijn, is een verrassing! Tijdens het afleggen van deze route passeert u enkele historische plaatsen in Delft, waarover wij u interessante informatie geven. Deze informatie ontvangt u samen met uw route, per e-mail. 

Wat kost het?

De prijs voor dit unieke viergangendiner en de daarbij behorende historische route bedraagt slechts ¤ 99,50 per persoon (incl. de reserveringskosten). Dit is inclusief een drankje bij elke gang! 

Reserveer vanaf NU weer voor de nieuwe editie

Het aantal plaatsen is beperkt, maak daarom NU weer uw reservering!Stuk Karl Flieger:

De Winter Wonder Wandeling heeft mijn gevoel voor Delft voorgoed veranderd

 

Mijn vriendin Christine en ik liepen al een poosje rond met de vraag: ‘Wie gaan we nou eens twee kaartjes cadeau doen voor de Winter Wonder Wandeling van 12 december?’ We hadden van horen zeggen dat het een leuk evenement moest zijn, vooral voor mensen die Delft nog niet zo goed kennen. En aangezien wij allebei al een leven lang in Delft wonen en overal hebben gegeten, hadden we het idee dat de culinaire wandeling in de kou niet echt iets voor ons zou zijn. Gelukkig liep ik een paar dagen voor de bewuste datum Ed Hoogendijk tegen het lijf. Mijn altijd super enthousiaste vriend hoorde mijn verhaal aan en riep tegelijk verbaasd en licht wanhopig uit: ‘Niks voor jullie!? Hoe kom je dáár nou bij, het is JUIST leuk voor jullie omdat je Delft eens van een andere kant ziet! Doe het nou maar gewoon, het is fántástisch!’


Aangezien Ed met zijn overtuigingskracht in staat moet worden geacht om middenin de Sahara een bloeiende handel in duikuitrustingen op te zetten, besloten we de ongelijke strijd maar niet eens aan te gaan. We deden mee. Gelukkig, want de Winter Wonder Wandeling is een regelrechte eyeopener voor iedereen die van heerlijk eten en prachtige historie houdt. We wisten al wel dat de Delftse horeca van een hoog niveau is. En dat de binnenstad met al die bijzondere panden en locaties een ‘plaatje’ is. Maar de combinatie is – mede dankzij het prachtige weer - absoluut fantastisch!

Wat ons om te beginnen opviel was dat veel van de tweehonderd deelnemers aan de Winter Wonder Wandeling toch van buiten de stad kwamen. Ik hoorde mensen namen noemen als Maassluis, Maasland, Schipluiden, Rotterdam, Amsterdam, Krimpen aan den IJssel en zelfs waren er gasten vanuit Zwitserland en Duitsland naar Delft gekomen. Speciaal voor de Winter Wonder Wandeling? Ja, speciaal daarvoor. En al meteen bij het startpunt begreep ik waarom. We werden ontvangen door niemand minder dan Clara van Sparwoude, de steenrijke middeleeuwse weldoenster naar wie ook een straatje is vernoemd. Zij vertelde dat wij anno 2013 nog niet eens zo erg mogen klagen omdat in haar tijd de armoede veel schrijnender was. De straatarme Delftenaren uit die periode werden in het Huisch van Charitate (tegenwoordig Kamer van Charitate – naast het Prinsenhof) vergast op gebroken brood en spijsolie. Wij kregen gelukkig een geheel andere ‘aalmoes’ als amuse en voorgerecht geserveerd, verzorgd door de chefs van Bistro de Pijpenla:

 

 

 

De schitterende omgeving, het aangename gezelschap en de middeleeuwse gezangen leidden nog net niet de aandacht af van de culinaire topprestatie die de heren en dames op locatie hadden geleverd.

Na de eerste ‘gang’ was het tijd om ons te verplaatsen naar het voormalige Artilleriemagazijn op de Paardenmarkt. Niet te voet, maar per paardenkoets.  Drie stonden er klaar naast de prachtig uitgelichte Oude Kerk en vol goede moed stapte het gezelschap in. Opvallend hoe snel je je in een heel ander Delft waant, als je door twee paarden langs de grachten wordt voortgetrokken in plaats van aan het stuur van je modale Japanner te zitten. En – helemaal geweldig! – het ging op de Verwersdijk ook nog eens helemaal mis met die koetsen. De voorste kreeg panne en dat leverde een lichte panieksituatie bij de organisatie op. Niet in de koetsen zelf, want nu hadden de deelnemers een kwartiertje extra de tijd om elkaar te leren kennen. En het gaf ons de gelegenheid om hoog op te geven over ons mooie, in het maanlicht badende Delft.

Natuurlijk kwamen we toch bij het Artilleriemagazijn aan, waar we door de 17e-eeuwse crew op welluidende wijze werden onthaald met gezang en dichterlijke creaties. Opvallend was het fantastische decor daar op de Paardenmarkt. Het historische gebouw was binnen en buiten werkelijk adembenemend uitgelicht en de tafels fraai gedekt. Een super omgeving om te genieten van de volgende gang, bereid en geserveerd door de mensen van Moodz, Eten en Drinken:


Opnieuw een staaltje vakwerk waar we als Delftenaren trots op mogen zijn!

Uitgeluid met bij de locatie passend vuurwerk en begeleid door een luidruchtig doch gezellig trommelcorps wandelde het gezelschap vervolgens dwars door de stad naar het Huis Lambert van Meerten op de Oude Delft. Lambert van Meerten (1842 – 1904) was een verzamelaar van kunst en antiek. Hij vulde zijn huis met wat anderen bij verbouwingen weggooiden. Het resultaat: een prachtige collectie voorwerpen, samengebracht in wat naar verluidt een van de eerste musea in Nederland was. Wie er binnenloopt, bevindt zich binnen een paar seconden in een compleet andere wereld, al is het tegenwoordig helaas door de gemeente Delft ‘wegbezuinigd’ als museum. Doodzonde! We genoten er van de sfeer, de aanwezigheid van de oorspronkelijke bewoners en natuurlijk van de dis die werd geserveerd door restaurant Le Mariage:

 

 

Té lekker, net als de wijnen de hele avond…

 

De laatste rit was een echte verrassing. We namen afscheid van Lambert van Meerten en stapten in een fluisterbootje richting het huis De Witte Roos, aan de ‘andere kant’ van de Oude Delft. Een bitterkoude maar prachtige boottocht. Het schitterend gerestaureerde pand won dit jaar de Le Comte Prijs, uitgeloofd door Delfia Batavorum voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Daar zit iets in. De Witte Roos heeft een interessante geschiedenis, waarvan gedurende de jongste verbouwing belangrijke delen letterlijk uit het stof zijn opgerezen. Bijzonder om in zo’n pand rond te kunnen lopen dankzij de Winter Wonder Wandeling. En nog leuker: het dessert van de avond, mogelijk gemaakt door de chefs van restaurant ’t Boterhuis:

 

 

 

En toen… Ja, toen was het alweer elf uur in de avond en kwam de Winter Wonder Wandeling 2013 tot een eind. We speelden nog even voor gids, door enkele van onze reisgenoten naar wat leuke plekken te loodsen voor een afsluitende borrel en toen klommen we maar weer eens op de fiets richting huis. Ik moet zeggen: toen ik Delft via de Oude Delft verliet en door de Irenetunnel richting Voorhof reed, had ik even een gevoel van ‘er is iets veranderd…’ En zo is het ook wel. Natuurlijk, ik ken zo’n beetje elke steen en stoeptegel in de stad. En je hoeft me ook niet te vertellen waar ik lekker kan eten en drinken. En toch is er iets veranderd. Dankzij de Winter Wonder Wandeling gingen Christine en ik voor een paar uur terug in de tijd. Terug naar een periode zonder smartphones, zonder auto’s, zonder tram, bus en trein zelfs. Een tijd waarin de binnenstad van Delft qua oppervlakte hetzelfde was, maar op alle andere vlakken totaal verschillend van nu. Een heerlijk gevoel. Ik had niet verwacht dat ik, als toch al trotse Delvenaar, die positieve ‘anders’-ervaring zou krijgen. Los van alle andere ooh’s en aah’s die ons overkwamen, is dat voor de organisatie misschien wel het mooiste compliment…

 

Karl Flieger, Delft

_______________________________________________________

Foto's Winter Wonder Wandeling:

(zie onze facebook voor meer foto's)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas is de Winter Wonder Wandeling 2015 afgelast. Wij ontvangen u graag in 2016!

© 2009-2017 Ontdek Culinair Nederland

view this site in English